A víz, amit mindennap megiszunk, óriási hatással van a szervezetünkre. A nem megfelelő vízminőség kellemetlen élettani hatásokat eredményezhet. A sók, különösen a kalcium és a magnézium koncentrációja felelős a víz keménységéért. A magas vízkeménység rontja az érzékszervek felismerési tulajdonságait és keserű íz érzetét adja. A kemény víz kiszárítja a bőrt, negatív hatással van az emésztőszervekre és elősegíti a vesekövek képződését. Egy TDS mérővel azonban meghatározhatjuk a vízminőséget és azt is, hogy alkalmas-e fogyasztásra vagy további tisztításra szorul. Manapság nincs egyetértés abban, hogy a sók milyen szintje lenne optimális az emberi szervezetnek. Azonban meg kell jegyezni, hogy az alacsony só-koncentrációval bíró (kevesebb mint 10 mg/l) víznek szinte semmilyen íze vagy illata nincs. Az ilyen folyadékban nagyon jól oldódnak az olyan anyagok, mint például tea, kávé stb. Megfelelő vízminőség esetén nincs kellemetlen utóíze az italoknak vagy az ételeknek. Alacsony sótartalmat fordított ozmózisos szűrőkkel nyerhetünk.